Bilecik'in Fethi'nin 717. yıldönümünde düzenlenen törenle anıldı ve "Osmanlı Padişahları Şeridi" projesinin açılışı gerçekleştirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde açılışta yaptığı konuşmada, Bugün fethi sadece topraklar ve ülkelerin alınması olarak görürseniz, 'Dünyada artık fetihler devri kapandı' diye yorumlayabilirsiniz. Ama fethi insanların kalbini, gönlünü kazanmak olarak yorumlarsanız bugün herkes için bir fetih imkanı vardır." ifadelerini kullandı.
Esas olanın insanların kalbini fethedebilmek ve onların duasını alabilmek olduğunu vurgulayan Dönmez, şöyle konuştu:
"Anadolu insanı dua ile mukabelede bulunur. Allah razı olsun der. Hatta "tutuğun altın olsun" diye mukabelede bulunur. Normalde o hizmetin bedelini ödemiştir ama eksik kaldığını düşünerek dua ile tamamlamaya çalışır. Bazen de "Allah ne muradın varsa versin" der. Onun için duaya muhatap olmak için çok çalışmak gerekiyor. Bu coğrafyada ister yerli sermayeye sahip olun ister yabancı sermayeye sahip olun, bu millet sizin hizmetinizin karşılığını beğenirse, sadece bedelini ödemez böyle dua eder. Söz çok söylenebilir ama önemli olan icraat ve eser ortaya koymak. İstediğiniz kadar kuvvetli olun eğer yol kat etmemişseniz yaptığınız iş sıfırdır. Belediye Başkanımız hem kuvvetli ve güçlü hem de yol kat ediyor, hizmetleri ve eserleri ortaya koyuyor."
Vali Ahmet Hamdi Nayir ise fetih ruhunu canlı tutmanın önemine değinerek, fetih yıl dönemlerinde amaç ve muradın, fetih ruhunu anlama ve canlı tutma olması gerektiğini vurguladı.
Fetih ruhunun en geniş topraklara ulaştığında bugün 64 ülkenin yer aldığı bir coğrafyada hakkaniyeti, adaleti, refahı ve mutluluğu oralara verebilmiş bir ruhun tesirinin hissedilmesi, anlaşılması ve yetişen nesillere aktarılması gerektiğini belirten Vali Nayir, şunları ifade etti:

"Bu günlerdeki murat bu olmalı. O fetih ruhunun içerisinde var olan özellikleri "İ'lay-ı Kelimetullahı" gittiği yere huzur götürmeyi, gittiği yeri sömürmeyip oraları imar ve inşa etme aşkını ve sevdasını bugünler dolayısıyla bizler hissetmeli, anlamalı ve bize şanlı bir tarihi emanet eden geçmişlerimizi, büyüklerimizi saygıyla yad etmeyi bilmeliyiz. Bu fetih ruhu bu coğrafyada ulaşılan en uç noktalara kadar birlik ve beraberliği, huzuru, mutluluğu, hakkaniyeti ve adaleti götürmüş. Bugün içinde bulunduğumuz durumda birlik ve beraberliği sağlamaya yönelik başta güvenlik güçlerimizin yapmış oldukları fedakarlıkları da hep birlikte, rahmetle ve minnetle anma gereğindeyiz. Bizler o ruhun sayesinde birliği ve beraberliği bugüne taşıyabilmişiz, geleceğe de aynı güvenle bakmak istiyorsak, yine o ruhu canlı tutup, o ruha ait değerlerimizi koruyup, kollamamız lazım."

Belediye Başkanı Selim Yağcı da "Bilecik bir tarih şehri. Bilecik'in fethi, rastgele bir toprak parçası fethi değildir. Bilecik'in fethi, Osmanlı Devletinin kuruluşu demektir. Osmanlı Devletinin kuruluşu kutlu yürüyüşün başlangıcı demek" ifadesinde bulunarak, Osmanlı padişahları şeridinin bir taraftan tarih projesi bir taraftan da kültür ve eğitim projesi. Bu proje Osmanlıya mensubiyet ve aidiyet projesi. Proje gelecek nesillerimiz açısından gezildiğinde, görüldüğünde onların atalarının gurur duyacakları, varlıklar olduklarını geçmişlerinin gurur duyulacak bir tarih olduğunu daha iyi anlatacak bir proje." dedi.
Konuşmaların ardından program, hafız Yavuz Mutlu'nun Kur'an-ı Kerim tilaveti ve fetih ezanı okuması, Belediye Mehter takımının gösterisi ve Edebali Kültür ve Araştırma Derneğince "Kılıç kuşanma" töreni ile "Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi"nin açılışıyla sona erdi.