GENELGE
2021/1
30.01.2020 tarih ve 58303847-471.03.99-E.726 sayılı yazımız ile yayımlanan 2020/01 sayılı genelge ile yardım toplama faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti Genelge hükümleri yürürlükte olup, uygulamaya devam edilecektir.
31.12.2020 tarih ve 31351 sayılı mükerrer Resmi Gazete de yayımlanan 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun ile 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununda değişiklik yapılmıştır.
"Yardım toplama faaliyeti bir ilin birden fazla ilçesini kapsıyorsa o ilin valisinden, bir ilçenin sınırları içinde is o ilçenin kaymakamında izin alınır. Yardım toplama faaliyeti birden fazla ili kapsıyorsa yardım toplama faaliyetine girişecek gerçek veya tüzel kişilerin yerleşim yerinin bulunduğu ilin valisinden izin alınır…”
Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri Cumhurbaşkanınca belirlenmiş ve http://www.siviltoplum.gov.tr internet sitesinde ilan edilmiştir.
İzin almadan veya ilgili ve yetkili makamlara bilgi verilmeden girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince men edilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapıl
Bu itibarla;
1- İzinsiz yardım toplama faaliyetlerinin, internet ortamında yapıldığının kolluk birimince tespiti halinde, içerik ve/veya yer sağlayıcıya, yardım toplama faaliyetine ilişkin içeriğin çıkartılması için internet sayfasındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçları ile derhal bildirimde bulunulacaktır. İçeriğin en geç yirmi dört saat içinde içerik ve/veya yer sağlayıcı tarafından çıkartılmaması veya içerik ve yer sağlayıcıya ilişkin bilgilerin edinilmemesi ya da teknik nedenlerle bildirimde bulunulmaması halinde kolluk tarafından internet ortamındaki söz konusu içeriğe ilişkin erişimin engellenmesine karar verilmesi için doğrudan sulh ceza hâkimliğine başvurulacaktır.
2- İzinsiz yardım toplanmasına yer ve imkân sağlayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyetlerini sonlandırmazlarsa,
3- İzin verilen yardım toplama şekli dışında Yardım Toplama Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen diğer yardım toplama şekillerine göre izinsiz yardım toplayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyetlerini sonlandırmazlarsa,
4- İzin vermeye yetkili makamın izin verdiği yer dışında yardım toplayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyetlerini sonlandırmazlarsa,
Kolluk birimi tarafından düzenlenecek tutanak, bilgi ve belgeler idari işlem yapılmak üzere Valiliğime/ Kaymakamlığa gönderilecektir.
5- İl/İlçe genelinde izinsiz yardım toplanmasına yer ve imkân sağlayanlara yönelik olarak kolluk tarafından, sorumluluk bölgelerinde gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak ve yapılan faaliyetlere ilişkin olarak her üç ayda bir Valiliğime bilgi verilecektir.
6- Yukarıdaki fıkralara aykırı davranış sonucu izinsiz toplanan mal ve paralara el konularak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Milli Emlak Müdürlüğü) teslimi sağlanacak, mülkiyetinin kamuya geçirilmesi kararı alınmak üzere tutanak, bilgi ve belgeler Valiliğime / Kaymakamlığa gönderilecektir.
Belirtilen hususlarda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesini ve uygulamanın bu esaslar çerçevesinde titizlikle yürütülmesini önemle rica ederim.
Bilal ŞENTÜRK |